Frank Jan van Wingerden

Praag

naar PRAAG/PRAHA

-Met het Rotterdams Dameskoor-


't Was een hele rit je stapt in om zes uur en je rolt er na zo` n hele dag rijden om half elf `s  avonds weer weder uit ben je dan niet gaar dat toch wel halfgaar. Maar ik was al een halvegare dus mij maakte het niet uit. Heel wat door het slentrum van plaag gelopen/geschuifeld/strompeld DRUK ongelofelijk en zo toeristisch onvoorstelbaar bar.
 
Er was slecht weer voorspeld echter dat viel ontzettend mee.  De eerste dag wat regen aan het begin maar daarna werd het heel zonnig maar koud idiaal om door de stad te wandelen en uit de wind kon je ook nog wel op een terrasje zitten . Men moet door zo`n stad ook niet lopen bij 35 graden da`s geen doen.

Praag is zeer indrukwekkend een hele mooie stad. Zoveel torens kerken onvoorstelbaar.
We hebben er met het koor gezongen tijdens het praagse korenfestival in de beroemde Smetana zaal geheel opgetrokken in uitbundige art deco stijl je weet niet waar je binnenstapt!! Maar de dames hebben zich niet laten imponeren ("niet van de wijs te brengen") en voortreffelijk gezongen. We werden zelfs nog apart genoemd en dat terwijl we als een na laatste  koor ad beurt waren. De jury was toen toch ook niet meer helemaal frisch want er waren 31 koren, 1400 mensen, in twee dagen te horen. pfoe!
 
Ik ben nog in de beroemde Maria Tein kirche geweest maar kwam helaas niet verder dan het portaal ik had zo graag het beroemde Heinrich Mundt orgel uit 1673, pas gerestaureerd en waar de beroemde Josef Norbert Seegr(1716-1782) organist was, willen zien en horen maar je kunt niet alles hebben. Wel het zeer boheemse barok orgel van de Clementskerk maar dat was niet recentelijk opgeknapt. Vooral de samengestelde vulstemmen teleurstellend vals. De violist die mee deed maakte echter veel goed en die grondstemmen van zo`n instrument dat is echt iets bijzonders!

Het was al met al een onvergetelijke reis die gelukkig in goede harmonie verlopen is,


Groeten Frank.