Frank Jan van Wingerden

02 Curriculum Vitae

 

Mijn geboorteplaats is Gouda .Ik ben daar  in 1957 geboren

Mijn eerste orgellessen ontving ik pas op 16-jarige leeftijd van mijn oom Cees van Wingerden. Daarna  volgden lessen van de toenmalige organist van de Grote- of St Janskerk te Gouda, Klaas Boersma. Op negentienjarige leeftijd  ging ik naar het Rotterdams Conservatorium.

Ik studeerde orgel bij Jet Dubbeldam (zie foto onderaan), kerkmuziek bij Barend Schuurman en harmonie, contrapunt en analyse bij Piet Groenendijk. zie 03.

In april 1980 werd ik aangesteld als organist van de hervormde  Immanuelkerk te Rotterdam Alexanderpolder. Binnen deze, inmiddels  PKN gemeente, werk ik nog steeds met veel plezier. zie 05.

In de jaren 2004-2005 is het orgel van onze kerk ingrijpend gerenoveerd dit mede naar aanleiding van mijn 25 jarig jubileum. zie 06.

Na de renovatie heb ik ook een CD gemaakt. zie 07.

In de Immanuelkerk geef ik, tijdens het winterseizoen, bijna maandelijks Openhuisconcerten. Ook elders in Rotterdam en omgeving treed ik met enige  regelmaat  op. zie 14.

Samen met Wouter van der Wilt, collega van de Hoflaankerk, verzorg ik het orgelspel tijdens de uitvaartdiensten op de Begraafplaats Oud Kralingen. zie 09.

Naast organist ben ik dirigent van twee vrouwenkoren, het Nieuwerkerks Vrouwenkoor en het Rotterdams Dameskoor. zie 12. Daarvoor ook nog van het Feminae Cantantes. Voor de geschiedenis van dit opgeheven koor zie 19.

Ik heb een lespraktijk en ben als docent  verbonden aan de Opleiding Kerkmuziek in het Bisdom Rotterdam Interkerkelijke Stichting Opleiding Kerkmuziek. Ook ben ik werkzaam als componist/arrangeur en graveur. Het laatste is het schrijven van partituren met een computer al dan niet om te worden uitgeven. zie 04 / 10 + 13.

Sedert 2007 is de Immanuelkerk lid van de R(-otterdam) O(-rgel) S(-tad). zie 15.

En onze Immanuelkerk is onlangs tot gemeentelijk monument verklaard. zie 05

Rond 1989 bouwde ik een clavichord dat ik later voorzag van een aangehangen pedaal. zie 08.

In 2001 voltooide ik een zelf ontworpen huisorgel. zie ook 08.