Frank Jan van Wingerden

06 Over het Orgel

 

Het orgel is in 1969 door de firma Leeflang gebouwd. Van 2002 tot 2004 is het door Jan en Jaap van der Veer ingrijpend gewijzigd. Het orgel zoals het er stond was van heel goede materialen gebouwd maar de dispositie uit 1969 was erg arm en schraal. Een echt neobarok-orgel voor de kenners.

We hebben geprobeerd de oorspronkelijke opzet van het instrument geen geweld aan te doen. Om het orgel meer mogelijkheden te geven is er toen besloten om sommige registers te vervangen anderen te verbeteren en het hoofdwerk met twee stemmen uit te breiden. Ook is er een tremulant op het hoofdwerk geplaatst. Alle hoeden zijn opnieuw bevilt. Sommige registers zijn geherintoneerd.

Het resultaat overtrof de verwachtingen. Voor de begeleiding van de gemeente, de hoofdfunctie van ons orgel, is het veel geschikter. Er is een veel ruimere keuze in uitkomende stemmen ontstaan en het orgel heeft meer kleurmogelijkheden. Het orgel draagt meer en het klinkt breder. De mogelijkheden voor literatuurspel zijn ook veel groter geworden, wat een zeer prettige bijkomstigheid is.

De pijpen van het tweede klavier gaan schuil achter een opengewerkt schot direct boven de speeltafel. Daar in is het getal 6 en 9 in te herkennen: het bouwjaar 69. Maar ook het straatnummer van de kerk: 96. Anderen zien er juist een ying en yang teken in. Hoe het ook zij, er is een symbolische binding met het gebouw.

Het moderne front past heel goed in de massieve kerkzaal. De pijpen staan niet van hoog naar laag of omgekeerd maar min of meer chaotisch opgesteld. Een novum dat Leeflang bij verschillende orgels met succes heeft toegepast. Bij elk orgel van dit type heeft men de ornamenten bij de ruimte aangepast zodat ze allen een eigen gezicht kregen.

Zie voor meer over ons orgel de sub menu`s.