Frank Jan van Wingerden

Orgel werkzaamheden

Het orgel van 1969 bestond in 2009  VEERTIG JAAR!!!

Nieuwe nummering van de registerknoppen.

Jan van der Veer heeft afglopen dinsdag 29 juni de registertrekkers aan weerzijden van de klavieren van nieuwe verzonken nummerplaatjes voorzien. Na het plaatsen van de nieuwe zwarte registernaamplaatjes waren de stickers met de nummering wel een heel lelijk gezicht en erg onpractisch. Nu zit er in iedere register knop een wit verzonken nummer of letter. Een beter gezicht en ook prettig voor de eventuele registrant die ziet nu direkt welk register bedoeld is.
vrgrfjvw

Ons gerepareerde orgel.

Op 23 september 2007 was plots de balg van het bovenklavier lek. Net als bij een doeldelzak is er een soort lucht reservoir onder de pijpen om te voorkomen dat de lucht ineens op is. Wanneer de balg begint te lekken is het voor de organist, die er heel dicht op zit, net of er iemand vis staat te bakken, maar dan zonder die geur.   Na zo`n veertig jaar was het leer al zwart en versleten. Ook de schapen zijn blijkbaar niet meer wat ze waren. Het leer vroeger ging zomaar 100 jaren mee. Enfin, nu heeft de orgelbouwer geitenleer gebruikt. Maar eens even afwachten ! Verder worden binnenkort eindelijk de nieuwe naamplaatjes geplaatst en gaat van der Veer ook de koppeltreden verbeteren. Dat zijn de twee messing treden die naast het zwelpedaal zitten. Ze beginnen steeds vaker te weigeren en nu komt er een meer betrouwbare oplossing voor dit al langer slepende probleem.

Nieuwe naamplaatjes bij de registerknoppen.

Een poosje terug heeft de orgelbouwer van der Veer nieuwe registernaambordjes op ons orgel aangebracht. Na de grondige wijzigingen aan ons instrument die door hem een aantal jaren geleden zijn voltooid, klopten sommige register namen niet meer. Dat is nu allemaal in orde gemaakt. De plaatjes zijn van een bijzondere houtsoort : Grenadil.  Heel hard hardhout. De lelijke afkortingen op de registerknoppen zelf zijn weggeschuurd daarvoor in de plaats komen de nummers van de trekkers.

Veren

Orgelbouwer Jan van der Veer is met zijn naamgenoten (hi hi) in de weer geweest van op woensdag en donderdag 18 + 19 maart 2009.
Hij heeft alle ventielveren van het ondermanuaal vervangen door roestvrijstalen exemplaren. De toetsdruk is hierdoor gehalveerd! (de kracht die nodig is om de toets ingedrukt te houden) Deze veren zijn een heel stuk soepeler en hebben een extra winding. Met driedubbele krul. Een hele verbetering. De oude veren waren heel stug en stram (geworden) hetgeen de speelaard niet ten goede kwam.
Beide klavieren spelen nu ongeveer even "zwaar/licht"  en dat is hele vooruitgang.

De koppelingen worden nog aangepakt en de registerknoppen krijgen nog nieuwe nummers.


Pedaal-koppelingen

Momenteel op 16 april 2009 zijn de pedaal-koppeltreden naar de smit om er scharnieren in te maken. Deze koppels verbinden de pedaaltoetsen met de toetsen van de klavieren zodat de registers van de manualen ook klinken op het pedaal. Ze werkten niet goed meer. Met een klik klak systeem:  indrukken = aan..... weer indrukken = uit. Dit was de laatste tijd maar zelden het geval ze bleven niet meer aan na een keer indrukken. Nu worden ze zo gemaakt dat ze worden aangehaakt. Met een L - vormig gat waar de trede uitsteekt.
 


De Pedaalkoppeltreden.

Van der Veer heeft op 29 april 2009 de koppeltreden weer herplaatst.  De treden zitten nu in een L vormig gat. Wanneer men de koppeltrede naar beneden drukt kan deze aangehaakt worden in het onderste deel van de L. Een simpele en zeer betrouwbare oplossing! Het ingenieuze oude mechaniek is ook nog te zien bij het orgel.
`k Heb de koppels erg gemist. Blij dat  ze er weer inzitten!